Magasinets resa
Allt började 1912 när sädesmagasinet byggdes för att tjäna som tork och förvaring av flera ton säd till lantbrukets kreatur. Detta har skötts av våra arrendatorer fram till 2018 då man övergick till att förvara säden på andra sätt. Redan tidigare hade vi fascinerats över magasinets generösa ytor i tre plan och några idéer fanns redan då. Men i och med att det blev tomt kom vi överens om att ta över nyttjandet och idéerna fick börja blomma ut.
De första åren kändes det som att vi mest städade bort damm och säd och rev ut torktraverserna som fanns på golven. Vi rev, drog spik och återanvände allt som gick. Det har varit en ambition och strävan hos oss att återbruka och behålla de ursprungliga materialen, som till stor del består av trä och järndetaljer, för att skapa en så autentisk upplevelse som möjligt. Förutom att klämma in kök och toaletter utan att det ska ”märkas” har vi försökt behålla de ursprungliga ytorna så mycket som möjligt. Men vi ville samtidigt ha ett rejält gårdskök där många ska får plats att samlas, laga mat eller bara umgås.
Någonstans längs vägen skänktes vi även en pizzaugn som revs ut från en pizzeria. Den var inte helt funktionsduglig utan stod i stallet en tid. Men vår nyfikenhet tog över och elektrikern mixtrade lite med den så att överugnen började fungera. Detta blev startskottet till att vi även kan sätta ”Pizzabagare” på våra CV. Pizzaugnen som väger mer än vad som är rimligt har baxats runt och har nu med nöd och näppe landat i vårt nya kök.
Efter all rivning började vi på allvar förbereda för kök och toaletter i början av 2022. Tillsammans med arkitekter, konsulter och myndigheter har vi utformat en planlösning för kök, toaletter, städ etc som är den nybyggda delen på plan 1. Denna projektering och byggnation har till största del skötts av Erik, med stöttning, åsikter och glada tillrop från Elin och morsan. Våra lokala hantverkare har också hjälpt till och stöttat oss tålmodigt i alla våra önskemål. Att bygga nytt i gammalt hus med specifika krav är inte den enklaste vägen att gå. Därtill att förhålla sig till myndigheternas regelverk gör det inte lättare.
Ända sedan start har vi sökt diverse olika landsbygds- och projektstöd för att stötta upp den här renoveringen ekonomiskt. Skam den som ger sig och tillslut gav det utdelning från jordbruksverket, något som känns väldigt roligt och tacksamt.
I juni 2024 fick vi startbesked från Miljö och hälsa att använda köket för offentliga tillställningar och även från bygglovet att börja använda plan 1. Därefter har vi jobbat vidare med främst brandskyddsåtgärder för att även kunna ta plan 2 i bruk, vilket är nära ett avslut nu. Men plan 3 återstår och får komma när vi hämtat andan lite.